Klubska himna

 
 
 

Napovednik

 
 
 
 

 
 
 

65 LET NOGOMETNE IGRE V DRAVOGRADU

65 LET NOGOMETNE IGRE V DRAVOGRADU

Nogometni klub Dravograd je praznoval leta 2008 velik jubilej in sicer 60-letnico osnovanja ter prvo registracijo nogometnega kluba v Dravogradu in okolici. Če bi se osredotočili samo na to obdobje 60-letnega delovanja, slika ne bi bila popolna, saj začetki telovadnega in športnega življenja segajo v čas po končani prvi svetovni vojni, ko je bilo leta 1924 ustanovljeno Telovadno društvo SOKOL. To društvo je bilo v času, v katerem je delovalo (vse do leta 1941 - do začetka druge svetovne vojne) tako nosilec telovadnih in športnih dejavnosti (danes bi temu moderno rekli - rekreacije), kakor tudi buditelj narodne zavesti naroda, ki živi ob meji. V tem času je društvo doseglo velike uspehe, ki se seveda z današnjimi merili ne dajo izmeriti.

Po končani prvi svetovni vojni je kraj Dravograd doživel veliko sprememb, predvsem so v kraj prišli ljudje od drugod in se na tak ali drugačen način vključili v življenje kraja, ki se je odvijalo predvsem ob elektrarni Dravograd. Ne preseneča nas, da se je leta 1948 prav v elektrarni osnoval prvi nogometni klub, ki je nosil zaščitno ime "NK TURBINA". Sestavljali so ga predvsem vajenci pa tudi drugi ljubitelji nogometne žoge iz kraja. Ko so ti vajenci odšli iz kraja na druga delovna mesta, se je leta 1949 s pomočjo miličnikov, carinikov in graničarjev ustanovil nogometni klub "NK GRANIČAR", katerega aktivnosti pa so prenehale leta 1951.

Potrebno je omeniti, da takratna okrajna in republiška zveza nista bili naklonjeni športnim dejavnostim v društvu. Nogometna sekcija je bila izjemno aktivna, pečat pa so ji dali posamezniki kot Alojz Gologranc, Ivan Pepevnik, Miloš Juvan in mnogi drugi. Igralci so bili v glavnem tisti, ki so nabavljali opremo, saj sekcija ni imela na razpolago ne dresov ne nogometnih čevljev. Za ilustracijo naj navedemo, da je drese brezplačno prala Gologrančeva mama, oprema pa je bila kar na njihovem podstrešju. Trenerske posle je prevzel kar predsednik društva TVD Partizan, g. Polanec. V tem času so se igrale tekme predvsem s klubi, ki so bili več ali manj neregistrirani.

Tekmeci naših nogometašev so bili koroški klubi Korotan, Fužinar, Slovenj Gradec, enote Tehnogradenj, prav nepozabno pa je bilo rivalstvo z nogometnim moštvom "KNOJ". Prav ti igralci "KNOJ-a", ki so ga sestavljali tako vojaki kot starešine, so dali skupaj z domačimi igralci osnovo in novo kvaliteto za to, da je nogomet postal šport številka ena v kraju. Ob tem ne smemo pozabiti finančnih in materialnih problemov, s katerimi so se igralci in funkcionarji nenehno ubadali. Na tekme so se igralci in vodstvo vozili kar s tovornim avtobusom, ki ga je dal na razpolago ing. Raspolič, takratni direktor Elektrarne Dravograd. Leta 1956 prevzame treniranje ekipe g. Butkovič, kar da ekipi nov zagon (zmage proti NK Maribor II 5:2 in Dravi Ptuj 9:0).

Prav ti uspehi so narekovali, da se je nogometna sekcija pri TVD Partizan osamosvojila in leta 1958 postala Nogometni klub OJSTRICA Dravograd. Prvi predsednik kluba je postal g. ing. Anton RASPOLIČ.

Vse od leta 1958 pa do leta 1964 nastopa potem ekipa v Mariborski podzvezi, v sezoni 1964/1965 pa nastopi v Conski ligi. Po letu 1966, ko nekaj igralcev prestopi v NK FUŽINAR, nekaj pa jih službeno s firmo Monter odide na delo v tujino, članska selekcija ne nastopa organizirano v tekmovalni ligi, ampak igrajo tekme v sklopu velikih proslav, jubilejev in mednarodne tekme štirih občin, kjer sodelujejo St. Paul, Lavamund, St. Andrä in kasneje še Slovenj Gradec. Prav tako organizirajo leta 1967 tekmo, ki si jo pod reflektorji ogleda več kot 1500 gledalcev. Takšno nočno tekmo odigrajo tudi leta 1969 s ekipo St. Andrä iz Avstrije.

Nogometni klub OJSTRICA je v sezonah 1978, 1979 in 1980 imel eno najuspešnejših generacij nogometašev. V teh letih so bili trikrat zapored prvaki Koroške, na žalost pa tekmovalni sistem ni omogočal napredovanja.

Zato pa je moštvo dosegalo izredne uspehe na področju pokalnega tekmovanja in leta 1979 zapored premagalo ekipe iz prve slovenske lige: najprej Šmartno 3:1, nato Kladivar 5:1 ter nato še v četrtfinalu Nogometnega pokala Slovenije profesionalce iz druge Jugoslovanske lige Rudarja iz Velenja 2:1. Tekma je bila odigrana 7. julija 1979 pred več kot 1000 gledalci, v izrednem navijaškem vzdušju, ki so ga pripravili domači navijači s transparenti in z zastavami ter navijaškimi pesmimi. V polfinalu pokala Slovenije so nato izgubili z ekipo iz Maribora.

Največje uspehe pa je ta generacija nogometašev dosegla v borbi za amaterskega prvaka Slovenije, ko je leta 1980 v Kranju osvojila prvo mesto in postala amaterski prvak Slovenije.

Po razpadu Jugoslavije se je leta 1991 formirala druga liga Republike Slovenije - Vzhod, kjer so naši zasedli odlično drugo mesto.

NK OJSTRICA se je na svojem rednem občnem zboru 24. januarja 1992 preimenovala v NOGOMETNI KLUB DRAVOGRAD.

Prav tako je leto 1992 izredno pomembno za nogometni klub Dravograd, saj je bila februarja 1992 na pobudo Marjana Pušnika, ustanovljena NOGOMETNA ŠOLA DRAVOGRAD, ki je klubu dala svoj smisel in zagon ter perspektivo za naprej in je že v kratkih letih delovanja postala ena najuspešnejših šol nogometa v Sloveniji.

V naslednjih letih je bil Nogometni klub Dravograd prvak 3. in 2 slovenske nogometne lige, ter se v letu 1999 uvrstil v 1. slovensko nogometno ligo.

Odkar nastopamo v samostojni Sloveniji se je nogometnemu klubu Dravograd v letu 2004 uspelo uvrstiti v finale pokala Nogometne zveze Slovenije, kar je tudi tekmovalno gledano največji uspeh kluba.

Sedaj tekmuje NK Koroška Dravograd v 4. slovenski nogometni ligi imenovani Štajerska nogometna liga.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.