Nogometni klub Dravograd je v letu 2018 praznoval velik jubilej in sicer 70 – letnico osnovanja ter prvo registracijo nogometnega kluba v Dravogradu in okolici. Če bi se osredotočili samo na to obdobje 70 – letnega delovanja, slika ne bi bila popolna, saj začetki telovadnega in športnega življenja segajo v čas po končani prvi svetovni vojni, ko je bilo leta 1924 ustanovljeno Telovadno društvo SOKOL. To društvo je bilo v času, v katerem je delovalo (vse do leta 1941 – začetka druge svetovne vojne), tako nosilec telovadnih in športnih dejavnosti (danes bi temu moderno rekli rekreacije), kakor tudi buditelj narodne zavesti naroda, ki živi ob meji. V tem času je društvo doseglo velike uspehe, ki se z današnjimi merili ne dajo izmeriti.

Po končani prvi svetovni vojni je Dravograd doživel veliko sprememb, predvsem so v kraj prišli ljudje od drugod in se na tak ali drugačen način vključili v življenje kraja, ki se je odvijalo predvsem ob elektrarni Dravograd. Ne preseneča nas, da se je leta 1948 prav v elektrarni osnoval prvi nogometni klub, ki je nosil zaščitno ime “NK TURBINA”. Sestavljali so ga predvsem vajenci pa tudi drugi ljubitelji nogometne žoge iz kraja. Ko so ti vajenci odšli iz kraja na druga delovna mesta, se je leta 1949 s pomočjo miličnikov, carinikov in graničarjev ustanovil nogometni klub “NK GRANIČAR”, katerega aktivnosti pa so prenehale leta 1951.

Potrebno je omeniti, da takratna okrajna in republiška zveza nista bili naklonjeni športnim dejavnostim v društvu. Nogometna sekcija je bila izjemno aktivna, pečat pa so ji dali posamezniki kot Alojz Gologranc, Ivan Pepevnik, Miloš Juvan in mnogi drugi. Igralci so bili v glavnem tisti, ki so nabavljali opremo, saj sekcija ni imela na razpolago ne dresov ne nogometnih čevljev.

Za ilustracijo naj navedemo, da je drese brezplačno prala Gologrančeva mama, oprema pa je bila kar na njihovem podstrešju. Trenerske posle je prevzel kar predsednik društva TVD Partizan, g. Polanec. V tem času so se igrale tekme predvsem s klubi, ki so bili več ali manj neregistrirani.

Tekmeci naših nogometašev so bili predvsem koroški klubi Korotan, Fužinar, Slovenj Gradec, enote Tehnogradenj, prav nepozabno pa je bilo rivalstvo z nogometnim moštvom “KNOJ”. Prav ti igralci “KNOJ-a”, ki so ga sestavljali tako vojaki kot starešine, so dali skupaj z domačimi igralci osnovo in novo kvaliteto, zato je nogomet postal šport številka ena v kraju.

Ob tem ne smemo pozabiti finančnih in materialnih problemov, s katerimi so se igralci in funkcionarji nenehno ubadali. Na tekme so se igralci in vodstvo vozili kar s tovornim avtobusom, ki ga je dal na razpolago ing. Raspolič, takratni direktor Elektrarne Dravograd. Leta 1956 prevzame treniranje ekipe g. Butkovič, kar da ekipi nov zagon (zmage proti NK Maribor II 5:2 in Dravi Ptuj 9:0).

Prav ti uspehi so narekovali, da se je nogometna sekcija pri TVD Partizan osamosvojila in leta 1958 postala Nogometni klub OJSTRICA Dravograd. Prvi predsednik kluba je postal g. ing. Anton Raspolić.

Vse od leta 1958 pa do leta 1964 nastopa potem ekipa v Mariborski podzvezi, v sezoni 1964/1965 pa nastopi v Conski ligi. Po letu 1966, ko nekaj igralcev prestopi v NK FUŽINAR, nekaj pa jih službeno s firmo Monter odide na delo v tujino, članska selekcija ne nastopa organizirano v tekmovalni ligi, ampak igrajo tekme v sklopu velikih proslav, jubilejev in mednarodne tekme štirih občin, kjer sodelujejo St. Paul, Lavamünd, St. Andrä in kasneje še Slovenj Gradec. Prav tako organizirajo leta 1967 tekmo, ki si jo pod reflektorji ogleda več kot 1500 gledalcev. Takšno nočno tekmo odigrajo tudi leta 1969 z ekipo St. Andrä iz Avstrije.

Nogometni klub OJSTRICA je v sezonah 1978, 1979 in 1980 imel eno najuspešnejših generacij nogometašev. V teh letih so bili trikrat zapored prvaki Koroške, na žalost pa takrat tekmovalni sistem ni omogočal napredovanja.

Zato pa je moštvo dosegalo izredne uspehe na področju pokalnega tekmovanja in leta 1979 zapored premagalo ekipe iz prve slovenske lige: najprej Šmartno 3:1, nato Kladivar 5:1 ter nato še v četrtfinalu Nogometnega pokala Slovenije profesionalce iz druge Jugoslovanske lige Rudarja iz Velenja 2:1. Tekma je bila odigrana 7. julija 1979 pred več kot 1000 gledalci, v izrednem navijaškem vzdušju, ki so ga pripravili domači navijači s transparenti in z zastavami ter navijaškimi pesmimi. V polfinalu pokala Slovenije so nato izgubili z ekipo iz Maribora.

Največje uspehe pa je ta generacija nogometašev dosegla v borbi za amaterskega prvaka Slovenije, ko je leta 1980 v Kranju osvojila prvo mesto in postala amaterski prvak Slovenije.

Po razpadu Jugoslavije se je leta 1991 formirala druga liga Republike Slovenije – Vzhod, kjer so naši zasedli odlično drugo mesto.

NK OJSTRICA se je na svojem rednem občnem zboru 24. januarja 1992 preimenovala v NOGOMETNI KLUB DRAVOGRAD.

Prav tako je leto 1992 izredno pomembno za Nogometni klub Dravograd, saj je bila februarja 1992 na pobudo Marijana Pušnika, ustanovljena NOGOMETNA ŠOLA DRAVOGRAD, ki je klubu dala svoj smisel in zagon ter perspektivo za naprej in je že v kratkih letih delovanja postala ena najuspešnejših šol nogometa v Sloveniji.

V naslednjih letih je bil Nogometni klub Dravograd prvak 3. in 2. slovenske nogometne lige, ter se v letu 1999 uvrstil v 1. slovensko nogometno ligo.

Odkar nastopamo v samostojni Sloveniji se je Nogometnemu klubu Dravograd v letu 2004 uspelo uvrstiti v finale pokala Nogometne zveze Slovenije, kar je tudi tekmovalno gledano največji uspeh kluba.

V tem času so klub vodili oz. v njem delovali g. Avgust Nabernik, g. Avgust Črešnik, g. Elvo Kerić, g. Vinko Krajnc, g. Marjan Pšeničnik, g. Franc Sirk, g. Rado Krpač, g. Zoran Planinšec, g. Željko Bilić, …

NOGOMETNA ŠOLA DRAVOGRAD se lahko pohvali s številnimi lastnimi produkti, ki danes uspešno nastopajo v tujini in v prvi slovenski ligi. To so nekdanji kapetan slovenske nogometne reprezentance Robert Koren, Marko Šuler, Andrej Pečnik, Nejc Pečnik, Sašo Fornezzi, David Kašnik, Matic Kotnik, Roman Bezjak, Marko Krajcer, Rok Sirk, Jaka Bijol, Nino Kukovec…

V največji ponos pa nam je igranje Roberta Korena, Marka Šulerja in Dravograjčana Nejca Pečnika za reprezentanco Slovenije in levji delež, ki so ga prispevali ob uvrstitvi na svetovno prvenstvo in pri uspehu naše izbrane vrste v Južnoafriški republiki. Z nekaj nastopi za reprezentanco se lahko pohvalijo tudi Jaka Bijol, Matic Kotnik, Roman Bezjak, Andrej Pečnik ter Sašo Fornezzi.

Prav tako moramo biti zelo ponosni na fante iz naše nogometne šole, ki se redno uvrščajo na sezname izbrancev za Reprezentanco Slovenije, za MNZ Maribor, oziroma na fante, ki so bili povabljeni v večje, prvoligaške klube v Sloveniji (Maribor, Celje, Velenje, Domžale, Bravo …) in v tujini.

To nam pove samo eno. V klubu se navkljub težkim razmeram, finančni krizi, ki se pozna tudi v športu, zelo dobro in kvalitetno dela.

Tukaj se moramo spomniti na vse, predvsem pa domače trenerje in ostale strokovne delavce, ki so v vseh teh letih delovali in se trudili v klubu. Naj jih naštejemo samo nekaj: g. Darko Žižek, g. Oskar Račnik, g. Toni Brezovnik, g. Borut Vrhnjak, g. Branko Serp, g. Jozo Barbič, g. Janko Lorber, g. Jani Pečnik, g. Mirsad Hoda, g. Primož Kanduč, g. Lovro Plimon, g. Davorin Koren, g. Robert Koren, g. Aljoša Gluhovič, g. Borut Pušnik, g. Dejan Veršovnik, g. Marko Pšeničnik, g. Anže Pečnik, g. Miran Pečnik, …

V zadnjem času se v Dravogradu stvari spet postavjajo na nove zdrave temelje. V domače moštvo članov se je po 12 letih vrnil domačin in nekdanji reprezentant g. Nejc Pečnik.

Na novo je postavljena in kadrovsko ojačana uprava kluba, ki si prizadeva, da bi vsem selekcijam, mladim nogometašem in članskemu moštvu omogočila čim boljše pogoje za delo in razvoj. Cilji so jasno zastavljeni, prav tako tudi je sestavljena realna finančna konstrukcija in hierarhija v klubu. Predsedniku kluba, ki je oktobra 2016 postal g. Boštjan Damiš in mu je z letom 2020 potekel mandat, je z januarjem 2020 žezlo kluba prevzel Marko Šuler.

Povečali smo tudi število trenerjev, vse z namenom, da spravimo klub še na višji nivo, organizacijsko in tekmovalno, seveda s ciljem prebiti se v najvišje tekmovalne lige z vsemi selekcijami v Nogometni šoli.

V nogometno šolo Dravograd je vključenih skoraj 200 otrok. Najmlajši so nogometaši vrtca, sledijo selekcija U7, selekcija Koroške lige U9 in selekcija Lige MNZ Maribor U11 – kjer igrajo 7 : 7.

Fantje selekcije U13 zelo uspešno igrajo Ligo MNZ Maribor 11 : 11. V najvišji ligi 1.Ligi VZHOD igrajo naši fantje selekcije U15.

Kadeti in mladinci igrajo v 2. ligi NZS VZHOD in se borijo za preboj v najvišjo prvo ligo.

Naše člansko moštvo tekmuje v 2. Slovenski nogometni ligi.

Ob tej priložnosti bi se v imenu Nogometnega kluba Koroška Dravograd in Nogometne šole Dravograd radi zahvalili vsem prizadevnim staršem, vsem trenerjem, prostovoljcem in seveda vsem sponzorjem brez katerih si kvalitetnega dela nogometne šole in nadaljnjega razvoja nogometa v Dravogradu in širše na Koroškem ne znamo predstavljati. Tudi v bodoče si želimo dobrega sodelovanja in pomoči na vseh nivojih.